- Komerční sdělení -aktualne
- Reklama -zprávy

Inflace v Německu zrychlila v srpnu na téměř 28-leté maximum

Spotřebitelské ceny v Německu zrychlily v srpnu meziroční tempo růstu na téměř 4%, což představuje nejvyšší míru inflace za téměř 28 let. Uvedl to v pondělí v předběžném odhadu německý statistický úřad Destatis.

Jak úřad informoval, spotřebitelské ceny v Německu se v srpnu zvýšily meziročně o 3,9%. To je nejvýraznější růst spotřebitelských cen od srpna 1993, kdy jejich růst dosáhl 4,3%. Srpnový vývoj inflace výrazně ovlivnilo postupné zotavování domácí poptávky, jakož i zrušení dočasně snížené daně z přidané hodnoty od července do konce prosince minulého roku.

V srpnu tohoto roku se výrazně zvýšily zejména ceny energií. Ty vzrostly meziročně o 12,6% po 11,6-procentním růstu v červenci. Ve srovnání s vývojem v červenci meziročně rychleji rostly i ceny potravin. Zatímco v červenci se zvýšily o 4,3%, v srpnu vzrostly o 4,6%.

V důsledku tohoto vývoje vzrostly ceny zboží v srpnu o 5,6% po 5,4-procentním růstu v červenci. Podobně se zrychlil i růst cen služeb. Zatímco v červenci vzrostly meziročně o 2,2%, tento měsíc růst dosáhl 2,5%.

Několikaleté maximum zaznamenala i harmonizovaná míra inflace. Ta dosáhla v srpnu 3,4%, což představuje nejvyšší úroveň od července 2008, ve kterém stejně dosáhla 3,4%. Pro srovnání, v červenci činila 3,1%.

PR článek

Další články autora