- Komerční sdělení -aktualne
- Reklama -zprávy

Běžný účet – součást všedního dne

Běžné účty jsou klasickým produktem sloužícím nejen na platbám, ale i na rychlý výběr hotovosti. Jsou využívány na většinu transakcí, ať už máme na mysli převody mezd, platby nájemného, ​​splátek nebo výživného. Dnes již například pouze velmi malá část zaměstnavatelů vyplácí mzdy v hotovosti, trendem je jednoznačně převod bezhotovostní formou. Běžný účet rovněž značně usnadňuje různé pravidelné platby. Na platbu inkasa či účtů za telefon klient pouze podepíše dodatek ke smlouvě o účtu, stanoví maximální částku a už se nemusí starat o termín platby. Platí, že pokud je inkaso daný měsíc vyšší než limit klienta, banka platbu neprovede.

Banky většinou nabízejí ucelené balíčky služeb, spojují běžné účty se svými dalšími produkty do cenově výhodnějších celků. V praxi to vypadá tak, že klient si k běžnému účtu může zakládat různé termínované vklady nebo spořící účty, mít záporný zůstatek na účtu či telefonicky zjišťovat jeho stav.

Prostředky z běžného účtu jsou kdykoliv k dispozici díky platební kartě. Druhou možností, jak se dostat k zůstatku, je výběr peněz při přepážce banky. I když každá možnost s sebou nese pozitiva i negativa, lze s jistotou říci, že výběr z bankomatu je téměř vždy levnější. Při výběru u přepážky se klientovi totiž musí věnovat odpovědný pracovník, pro banku tím narůstají mzdové a jiné náklady. Navíc platí, že bankomat má otevřeno 24 hodin denně.

Při platbě v obchodech klient dokonce hradí pouze výšku nákupu – banka mu nestrhává žádné další poplatky. Pro klienta má bezhotovostní forma provádění plateb také další výhody – jednoduchost a rychlost. Když potřebuje hotovost, nemusí se omezovat pouze na pobočky své banky nebo na území státu, všechny banky už mezi svými službami poskytují rovněž mezinárodní platební karty. Nezapomeňte ale, že při výběru v zahraničních bankomatech platíte vysoké poplatky. V neposlední řadě je nošení platební karty bezpečnější než držení hotovosti. Více o platebních kartách.

TIP: Na běžných účtech by měly být uloženy pouze nezbytné prostředky, takové, které opravdu potřebujete nebo v krátké době potřebovat budete. Kvůli svému nízkému úročení se však zásadně nehodí k tomu, aby na nich ležely přebytečné peníze.
V případě, že máte k dispozici volné peněžní prostředky využijte raději jiný produkt, který bude lépe zhodnocovat Vaše úspory. Nejpoužívanějšími jsou termínované vklady, podílové fondy či stavební spoření.

Rozhodnutí o výběru toho nejlepšího konta by mělo padnout až po důkladném zvážení podmínek u jednotlivých běžných účtů. Ty se totiž mohou podstatně lišit a nový majitel se může dočkat překvapení v podobě neočekávaných poplatků například za trvalé příkazy.

Běžné účty mají tu výhodu, že jsou ze zákona pojištěny. Více se dozvíte v sekci daně a pojištění.

PR článek

Další články autora