- Komerční sdělení -aktualne
- Reklama -zprávy

Jak napsat životopis programátora

Ať už jako programátor začínáte nebo jste již zkušenější a chcete doplnit svůj stávající životopis o aktuální technologie a dovednosti, je důležité vědět, co zaměstnavatelé ve vašem životopise hledají. Řekneme vám, jak je dobré strukturovat životopis programátora nebo jaké klíčové informace v něm sdělit, abyste měli šanci získat práci ve skvělých firmách, pro které toužíte pracovat.

Jak má životopis programátora vypadat?

Bez ohledu na povolání, všechny životopisy mají společný obsah a strukturu. Každý životopis by tak měl mít záhlaví, souhrn neboli profil, historii zaměstnání nebo vaše pracovní zkušenosti, a v neposlední řadě vaše vzdělání a dovednosti. Od obsahu a informací, které v životopisu uvedete, se odvíjí, zda vaši vysněnou práci dostanete, nebo ne. Ve velkých technologických firmách můžete narazit na jeden hlavní problém – personalisté využívají na filtraci životopisů, které nesplňují požadavky zaměstnavatele, software ATS (systém pro sledování žadatelů), aby si trochu usnadnili práci. Váš první kontakt s danou firmou je tak přes počítač, který rozhoduje o tom, jestli váš životopis vůbec někdo uvidí.

Personalizujte proto váš životopis tak, aby obsahoval přesná klíčová slova a fráze uvedené v popisu práce. Samozřejmě, vše s mírou. Nepoužívejte také formátování, jako jsou tabulky, ani nevkládejte data do záhlaví nebo zápatí, která některé softwary ATS nemusí být schopny přečíst. Věnujte zvýšenou pozornost přesné formulaci a terminologii použité v požadavcích práce, a to včetně profesního žargonu.

Výběr nejlepšího formátu pro váš životopis

Začněte tím, že si vyberete vzor životopisu programátora, který se vám bude líbit. Nebojte se ho použít! Tyto vzory vás psaním provedou a nedovolí vám zapomenout na nic důležitého. Je ale potřeba zvolit správný vzor vhodný pro daný typ pozice. Pokud jste své pracovní zkušenosti získali na klasických zaměstnaneckých pozicích, chronologický strukturovaný formát životopisu je pro vás ten nejlepší. Je to zároveň nejběžnější formát životopisu, který náboráři preferují.

Na některé specializované pozice se ale mohou hodit i jiné formáty životopisů, které lépe fungují pro uchazeče o dané zaměstnání – vše závisí na tom, jestli jste na trhu noví, měníte kariéru nebo máte různorodé profesní zázemí. V případě smluvní spolupráce na živnost se zase může hodit funkční struktura životopisu zaměřená na vaše specializované dovednosti, školení, procesy nebo projekty. Cílem ale je přesně vědět, jaký typ člověka s jakými dovednostmi zaměstnavatel hledá, a pak vyzdvihnout a popsat ve vašem životopisu právě ty.


„Otevřete novou kapitolu ve své kariéře. Nabídka zaměstnání Programátor plc je zde!“


PR článek

Další články autora