- Komerční sdělení -aktualne
- Reklama -zprávy

Otestovali jsme internet pro chaty a venkov

Potřebujete internet na chatu, nebo i do domácnosti, ale neumíte si vybrat? Mnozí z nás jsou zvyklí, že provideři poskytují internetové připojení přes kabel, případně v rámci mobilní sítě. Pojďme se podívat na internet vzduchem prostřednictvím mikrovlnného připojení na anténu.

Mikrovlnná anténa AirMax se montuje na střechy a nasměruje se na vysílač s přímým výhledem

Jak vybrat správné internetové připojení do domácnosti v menší obci, na chatě či chalupě a která kritéria by měl uživatel brát v úvahu, na co se zaměřit a jak postupovat při výběru nového domácího připojení? Vycházet je třeba ze svých možností a potřeb. Mobilní data jsou zpravidla dostupná na většině území Slovenska, avšak přiznejme si, že v méně dostupných lokalitách není hotspot ze chytrého telefonu ideální řešení. Jedná se spíše o dočasné řešení, které navíc výrazně zatěžuje baterii a vybíjí mobil. Je třeba také zvážit, zda plánujete internet využívat primárně ke čtení webstránek a kontrolu emailů nebo ve velkém sledujete multimédia.

V našem případě jsme otestovali internet, vhodný pro chaty a domácnosti na venkově od společnosti MWnet. Působí v okolí Myjavy a používá infrastrukturu od RadioLAN. V portfoliu má jeden balík – paušál „AirMax“ s rychlostí 30/30 Mbps pro načítání webstránek, resp. 10/10 Mbps při stahování. Jelikož se jedná o bezdrátový internet, je tento typ připojení od poskytovatele nastaven tak, že při jakémkoli načítání stránky začne jeho rychlost (po 8s) klesat. Tím se zajistí co nejrychlejší načítání stránek a omezuje se stahování tak, aby se nezahltilo příslušné pásmo internetu a bylo dosaženo jeho stability. V praxi to znamená, že při spuštění měření přes speedtest jsme začali vždy s rychlostí na úrovni 28 Mbps, ale po několika sekundách klesla až k 12 Mbps. Jaké jsou však přesné námi naměřené rychlosti internetu, jaká je jeho stabilita a ve výsledku použitelnost?

PoE injektor: černý PoE Ethernet kabel jde z mikrovlnné antény, bílý Ethernet do Wi-Fi routra

Začněme však instalací. Základem tohoto (a jejich podobných řešení) je nejprve návštěva technika, který prověří možnosti připojení. Na daném místě je nutný přímý výhled na vysílač, aby byl dostatečný signál, protože jde o bezdrátový internet. Přímá viditelnost je v tomto případě nezbytná. Ke instalaci technikem je zapotřebí satelitní přijímač, ethernetový kabel, převodník a Wi-Fi router. Při zhoršených podmínkách (například špatném počasí) může stabilita a rychlost kolísat, ale není to pravidlem. V našem případě se o bezdrátovou síť stará TP-Link TL-WR940N, který je v prodeji za zhruba 18 eur. Zařízení má 4 porty a jeden WAN port.

Do WAN portu je přiveden internet, přičemž do čtyř LAN portů lze připojit počítače a notebooky. U tohoto routeru však rychlost Wi-Fi není limitem, jelikož nabízí přenosové rychlosti do 450 Mbps přes 2,4 GHz síť (5 GHz síť chybí). Pro některé je nejideálnější router, který nabízí dobrý poměr cena/kvalita/funkčnost. Oceňujeme zejména tři 5 dBi antény, které pečují o velmi dobrý dosah nejen uvnitř, ale i venku. Přestože antény nelze vyměnit, v našem případě to nepřekáželo. Horní strana je mírně zahnutá a dotváří tak zajímavý design. Je zde celkově jen jedna LED dioda, indikující stav a aktivitu internetu, ale to stačí (v případě potřeby ji lze vypnout, aby v noci nerušila).

PR článek

Další články autora